EEN BURN-OUT.
Dat overkomt mij toch niet!

Toch blijkt uit onderzoek dat 1 op de 6 mensen overspannings- of burn-outklachten krijgt. 

Een burn-out. Dat is toch iets wat alleen anderen overkomt? Tot je zelf opeens merkt dat het gewoon niet meer gaat. Het is dan vaak lastig om te bepalen wat nou de aanleiding is geweest en hoe het zover heeft kunnen komen. Een burn-out komt echt in alle geledingen van de bevolking voor en kent vele oorzaken. Neem de recente uitbraak van het covid-19 virus. De onzekerheid en onduidelijkheid op de lange termijn zorgt vormt voor velen een bron van stress en financiële problemen. Dit vormt weer een potentieel risico dat mensen in een neerwaartse spiraal terechtkomen.

Hoe manifesteert een Burn-out zich?

Stress op het werk of thuis zorgen voor extreme vermoeidheid, ja zelfs een uitgeput gevoel. Heel plat gezegd: je kunt het niet meer aan. Cynisme en een negatief zelfbeeld zijn dan niet zelden symptomen die hierbij de kop opsteken. Een burn-out manifesteert zich met zowel fysieke als mentale symptomen. Hierbij valt te denken aan de eerdergenoemde vermoeidheid, maar extreme boosheid ook slapeloosheid en zelfs hartritmestoornissen of hyperventilatie zijn bekend als klachten.

Iedereen heeft strategieën voor echt alles in het leven, waarbij er heel veel strategieën zijn waar je niet eens over nadenkt. Dat zijn automatische, of onderbewuste, patronen. Maar het kan ook zijn dat bepaalde strategieën niet werken, zonder dat je het direct merkt. Wanneer je energie verliest in plaats van dat je activiteiten/handelingen wat opleveren ben je in een situatie beland waarbij je huidige aanpak / strategieën niet meer werken. Blijf je dan maar lang genoeg op dezelfde manier hard doorwerken als dat je gewend bent, dan ontstaat het risico op chronische vermoeidheid met onder andere chronische stress, slapeloosheid, lusteloosheid, somberheid, boosheid etc. tot gevolg. De basis voor een burn-out is gelegd.

Wat kun je eraan doen?

Natuurlijk is dit niet zomaar van de ene op de andere dag ontstaan. Toch? Er zijn zeker zaken aan vooraf gegaan. En daar ligt ook meteen de sleutel naar de oplossing. Samen met experts en specialisten, zoals een burn-out coach kun je op zoek gaan naar de oorzaken van hoe het zover is gekomen. Dit vormt de basis van je herstelproces om samen met je coach een strategie te ontwikkelen waarmee je de valkuilen, waar je eerder mee te maken had, kunt omzeilen. Samen bouw je aan manieren en technieken om controle te hebben en houden over je leven. Ook bij onverwachte gebeurtenissen kun je dan even dat stapje terug maken om zaken in het juiste perspectief te zetten.

Zonder op de stoel van de medische wetenschap te gaan zitten is het noodzakelijk om dieper in te gaan op de betekenis & oorzaak. Dit bepaalt uiteindelijk mede de  aanpak van de burn-out. De essentie is bewustwording van de oorzaak. Immers, we leven in een prestatiegerichte maatschappij, waarin de buitenwacht bijvoorbeeld niet zelden een hoog verantwoordelijkheidsgevoel of een hoge mate van perfectionisme verwacht. Wanneer je de oorzaken van je burn-out kunt wegnemen, bijvoorbeeld door afstand te nemen van bepaalde gewoontes of situaties, ben je op de goede weg om weer baas over je eigen leven te worden. Samen met je burn-out coach zoek je naar de oorzaak van je burn-out om daarna met behulp van een gerichte strategie beter om te gaan met situaties die nu voor stress zorgen. 

Een burn-out coach gaat verder dan alleen het herstelproces. Het gaat erom dat je je de technieken, die je bij het herstellen hebben geholpen, ook daadwerkelijk eigen gaat maken. Het belangrijkste hierbij is dat je voor jezelf weer rust hebt kunnen creëren. Rust in je hoofd, zonder dat je terugvalt in pieker- of stresssituaties.