Met meer positief resultaat omgaan met moeilijke / kritische mensen

Omgaan met (extreem) moeilijke / kritische mensen, klanten, collega’s, managers;

Hoe kun jij je hiertegen wapenen?

Iedereen heeft er wel eens mee te maken. Op, maar ook buiten het werk, krijg je steeds vaker te maken met netelige situaties en of moeilijke mensen die je van alle kanten onder vuur lijken te nemen. De context en of de situatie bepalen natuurlijk hoe je moeilijke / kritische mensen moet aanpakken. Situaties worden al makkelijker te beheersen als je moeilijk gedrag begrijpt en inziet waarom sommige mensen zich zo gedragen. Inzicht gecombineerd met tact en geduld helpt je het beste uit iedereen te halen… ook uit moeilijke / kritische mensen.

Doeltreffende strategieën in de omgang met moeilijke kritische mensen

Gebruik de onderstaande en doeltreffende strategieën wanneer je voor de uitdaging wordt gesteld om met moeilijke situaties om te gaan. Zo houd je het hoofd koel, kun je betweters positief  benaderen en agressievelingen kalmeren en weet je moeilijke situaties makkelijker in een positieve richting te buigen.

Recht op respect.

Assertiviteit is niet hetzelfde als agressiviteit, opdringerigheid of koppigheid. Ga er in eerste instantie vanuit dat iemand je assertief benadert. Assertiviteit betekent dat je beseft dat mensen verlangens, behoeften en rechten hebben. Belangrijke rechten zijn:

  • het recht op respect;
  • op expressie;
  • gehoord te worden.

Dit besef zorgt op voorhand al voor empathie, een intensere connectie, een wederzijds hogere gunfactor.   

Onder VIER ogen.

Als het mogelijk is moet je moeilijke mensen altijd onder vier ogen spreken. Hoe verleidelijk het soms ook is om getuigen te hebben of om moeilijke mensen publiekelijk voor aap te zetten. Onder vier ogen kun je beide vrijuit spreken zonder eventuele druk van anderen die toekijken of tussenbeide komen. Bovendien kun je dan allebei met behoud van respect en eigen waarde naar een win-winsituatie werken.

Luister naar je gesprekspartner.

Luister werkelijk naar wat hij zegt en beoordeel het pas later. “Ik vind deze oplossing maar niks” kan vele dingen betekenen – “hij past niet bij de rest van mijn spullen”, “de vorm is niet goed”, “er zit een gat in”, “ik houd niet van het materiaal”, etc. Vraag om uitleg als je iets niet begrijpt. Als er een taalprobleem is, zorg dat je hulp krijgt om helderheid te verkrijgen. Door te luisteren ontdek je wat de onderliggende zorg is, en kun je daar correct op inspelen.

Kom tot de kern van het probleem.

Vergeet de oppervlakkige klachten en zoek uit wat de kern van het probleem is. Het is beter om het vuur te bestrijden, dan duizenden rondvliegende vonken.

Bekijk de zaak vanuit het perspectief van de ander.

Misschien had hij een slechte dag of is hij bezig met levensbelangrijke zaken. Misschien heeft hij oprecht een probleem met de manier waarop je dingen hebt gedaan. Door te kijken vanuit het perspectief van de ander, krijg je meer inzicht en helpt je omgaan met moeilijke klanten.

Vat het niet persoonlijk op, ook al is het persoonlijk.

Meestal gaan de problemen die moeilijke mensen hebben niet direct over jou. Houd afstand, en laat het een probleem met ‘de situatie’ zijn, niet met jou. Uiteindelijk wordt de confrontatie een herinnering uit een ver.. verleden.

Consequent blijven.

Je zal mensen er voortdurend op moeten blijven wijzen dat (moeilijk, respectloos) gedrag niet getolereerd kan worden. De ene keer optreden tegen gedrag en de volgende keer iemand gewoon zijn gang laten gaan is inconsequent. Jouw eigen zelfvertrouwen zal dan een knauw krijgen.

Weet wanneer je op moet geven.

Sommige mensen zijn nou eenmaal nooit tevreden. Ze hebben behoefte aan aandacht of zijn gek op conflicten. Zorg dat je hebt opgelost wat je kunt voordat je de relatie beëindigd. Daarbij zorg je dan dat je de schade zoveel mogelijk beperkt. Denk daarbij vooral aan jezelf. En ga door met je leven.

Dit zijn 8 mogelijke manieren voor het omgaan met extreem kritische / moeilijke klanten.

Ik weet zeker dat er nog veel meer goeie manieren zijn.

Wat zijn jouw beste manieren voor het omgaan met moeilijke klanten?

Plaats een bericht hieronder om jouw manieren te delen met de andere lezers.

En neem dan de tijd om de manieren van anderen te lezen, om nieuwe ideeën op te doen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.