Heb jij een Burn-out of last van Chronische stress?

Effectieve programma's voor
Burn-out preventie & herstel van Burn-out

Herken jij je in de symptomen van Burn-out?

Symptomen van een burn-out kunnen zich op vele manieren of in allerlei gedaante laten zien. Grofweg kun je de burn-out symptomen opdelen in een aantal Mentale Symptomen en Fysieke / Lichamelijke symptomen. Wanneer je burned–out bent veranderd er vaak ook iets in je lichaam. Oorzaak is vaak dat door de burn-out een verstoring in de hormoon huishouding plaatsvind. Chronische stress veroorzaakt vaak voor een verhoging van het stresshormoon cortisol. En deze verstoring laat zich in vele vormen zien. Zowel geestelijk als ook fysiek. 

Hieronder geven we een aantal voorbeelden van mogelijke burn-out klachten /-symptomen. 

Laag energie level is zowel mentaal als fysiek. Uit zich fysiek met name in extreme vermoeidheid. En het fysieke gevoel van extreme vermoeidheid uit zich mentaal dan vaak lusteloosheid enz… Deze symptomen kunnen zich overigens ook voordoen als er sprake is van een bore-out

Mentale en fysieke symptomen

Mentale symptomen

 • Geheugenproblemen
 • Daling of zelfs gebrek eigenwaarde.
 • Onzeker gevoel / Weinig tot geen zelfvertrouwen
 • Lusteloosheid
  • Ontwikkelen van eetstoornis
  • Verhogen drank gebruik
 • Depressie symptomen
  • Emotioneel zijn
   • Paniek
   • Boos
   • Huilerig
  • Desinteresse en afstandelijke houding mbt werk

Fysieke symptomen

 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Nekklachten
 • Verkrampte en pijnlijke spieren
 • Verlaagde weerstand en daarmee vatbaar voor ziekte
  • Griep
  • Verkoudheid
 • Schommeling in hormoonspiegel
  • Bijnier produceren (cortisol) stress hormoon
 • Geen controle meer over lichaam
  • Hyperventilatie (paniek)
  • Hart ritme stoornis
  • Uitval van ledematen

Hoe ontwikkel je een Burn-out?

Korte procesbeschrijving

Het is een (vaak lang) proces om in een burn-out terecht te komen. Deze korte en vrij vertaalde omschrijving beschrijft het, door ons, vaakst gehoorde proces.

Het begint meestal met veel stress bij bepaalde processen of in bepaalde situaties. Stress die zich steeds en steeds vaker voordoet bij soortgelijke processen of situaties. Wanneer je geen oplossing voor ziet voor de stress situaties zal het zich uiteindelijk ontwikkelen tot chronische stress Ons systeem is ingesteld om bij acute noodsituatie , door afgifte van stresshormoon cortisol, direct te handelen. Ons systeem is niet gebouwd voor het omgaan met chronische stress. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat chronische stress (afgifte stresshormoon) zorgt zelfs voor op den duur voor verandering structurele verandering van zenuwcellen (DNA).

Na verloop van tijd ontwikkelt de chronische stress zich uiteindelijk naar de eerste symptomen van je overspannen voelen. Je kunt steeds minder hebben zowel geestelijk als fysiek. De rek is eruit. Mensen die naar de burn-out toewerken ontkennen dan vaak nog steeds dat er structureel iets zou moeten veranderen. Ze duwen ook dan gewoon door de situatie van overspannenheid heen. En dan…is er in één keer een situatie die het lampje definitief doet uitgaan. Herkenbaar?

Als het lampje dan is uitgegaan en je gaat analyseren wat er is gebeurt komt het herkennen van signalen en symptomen waar je mee (ook al eerder) te maken hebt. Als je terugkijkt had je wellicht ook diverse andere klachten. Enkele voorbeelden; snel geïrriteerd, rugklachten, vermoeid, slecht of niet kunnen slapen, hyperventilatie.

Vervolg daarop is het proces van erkennen dat je burn-out bent en nu even een pas op de plaats moet maken. Vaak best lastig als je perfectionistisch bent ingesteld en je gewend bent om maar continu door te gaan.

Met het erkennen komt de volgende stap. Dat is het aanvaarden van de situatie NU. Wanneer je de situatie hebt aanvaard kun je de volgende stappen zetten. Het is cruciaal om je spanningen los te laten en jouw lijf weer in de relax modus te zetten. Noodzakelijk is dat je de rust in je hoofd & lichaam hersteld. Zonder rust komt er namelijk ook geen herstel.  

Gebroken lamp burned-out
4 fasen naar een burn-out

BURN-OUT ook wel OPGEBRAND ZIJN. Wat een burn-out precies is, is best lastig uit te leggen. Deskundige omschrijven het als het uitputtingssyndroom. Dat is het beste als volgt uit te leggen;  Het ontstaat wanneer je draaglast, de dingen die je moet, je verplichtingen die moet in je werk / privé of bij bepaalde levensgebeurtenissen, groter is dan je draagkracht. Je draagkracht is de mentale en fysieke kracht, vanuit jezelf en sociale steun die je ervaart. Verminderde draagkracht is op zich niet zo erg. Je wordt er sterker van als het incidenteel gebeurt dat je draaglast groter is als je draagkracht. Maar wanneer het vaker voorkomt, dat je zwaardere lasten moet tillen dan je eigenlijk aankan, wordt je draagkracht steeds kleiner waardoor je kracht nog kleiner wordt. Het is een zelf versterkend proces. Want doordat je opbrand wordt de draagkracht kleiner terwijl je de last steeds zwaarder ervaart. Dat gaat net zo lang door totdat je op een moment echt niet meer kunt! 

Vaak is het best lastig om zelf te bepalen wat de exacte aanleiding is geweest  hoe je in een burn-out terecht bent gekomen. Mensen die gevoelig zijn voor burn-out hebben vaak een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel, zijn vaak perfectionistisch ingesteld en gaan daardoor door zonder te stoppen.

Je kunt het beste hulp bij zoeken om te herkennen en erkennen wat de triggers / oorzaken waren. Daarna komt de volgende stap en dat is de huidige situatie te aanvaarden. Aanvaarden is noodzakelijk om ook te onderkennen dat er structureel in je leven / werk iets moet veranderen. Met het aanvaarden maak je dus de start om te werken aan oplossingen

Een burn-out ontstaat niet van de een op de andere dag. Daar zijn vaak een veel situaties / oorzaken aan vooraf gegaan. Toch is het vaak een specifieke situatie die het lampje doet uitgaan. Goed anders zou het risico groot zijn dat je nog steeds blijft doorgaan met….

Het is de expertise en het specialisme van de burn-out-coach om samen met jou op zoek te gaan naar de triggers / oorzaken van de burn-out.

Het is belangrijk om de triggers te achterhalen om dat dit de basis is van het herstelproces. En het kennen van de situaties / triggers en oorzaken geeft ook een goede basis om in de toekomst anders om te gaan met die situaties zodat je in de toekomst ook de controle blijft houden.

Als je direct met de strategieën aan de slag gaat kan dat iemand verder uit evenwicht brengen. Je kunt hiermee pas aan de slag als je eerst RUST hebt gecreëerd. Anders kun je iemand ook in een pieker-, stress situatie brengen.  Rust creëer je door de huidige situatie te aanvaarden en erop te vertrouwen dat je de juiste stappen aan het zetten bent. De juiste stappen door aan de slag te gaan met de oorzaken van de burn-out.

Burn-out-coach gaat verder dan alleen het herstellen van de burn-out. Basis of fundament is dan dat met het kennen van de triggers en valkuilen de burn-out-coach je  technieken kan  aanleren, strategieën met je kan ontwikkelen om met deze triggers / valkuilen te kunnen dealen. Samen bouwen aan manieren en mogelijkheden om controle te hebben en houden over je leven en in gebeurtenissen. De gebeurtenissen en situaties kunnen dan nog altijd plaatshebben. Maar je hebt NU wel de controle over die gebeurtenissen en situaties en blijft handelen.   

Direct contact

Heb jij of heeft iemand in je omgeving te maken met een burn-out en behoefte aan persoonlijke hulp of advies?

Neem dan contact met ons op.
Bel: 06 533 96 189

Je kan natuurlijk ook het contactformulier invullen.
Wij nemen dan snel & uiterlijk binnen 24 uur contact met je op.

Vrijblijvend en 100% vertrouwelijk